Jigololuk Yasal mı ?


YASANIN TANIMI YOK
İstanbul Barosu avukatı Fırat Söyle, jigololuğun fuhuşla ilgili yasalarda belirli bir tanımı olmadığını ve ceza kanununun fuhuş yapanı değil, aracılık edeni cezalandırdığını söylüyor.
“Türkiye hukuk sisteminde seks işçiliği veya kanuni tanımlamayla fuhuş hiçbir zaman suç sayılmamıştır. Ancak TCK 227 maddesinde belirtildiği gibi fuhşa aracılık eden, teşvik eden, yolunu kolaylaştıran kişi cezalandırılmakta, fuhşa sürüklenen kişi de tedavi veya terapiye tabi tutulur gibi son derece ipe sapa gelmez bir son fıkra mevcuttur. Seks işçiliği yapan birisini istihdam edemedikten sonra onu terapiye veya tedaviye tabi tutmak çözüm olabilecek bir seçenek değildir. TCK’de fuhuş yapan değil de bir şekilde aracılık eden cezalandırılmaktayken seks işçiliğine dair asıl düzenleme Hıfzısıhha Kanunu’nda yer almaktadır.

Kamu sağlığını ve denetimini düzenleyen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 1930 yılında kabul edilmiş olup halen yürürlüktedir. Yasanın yürürlüğe girmesinden uzunca bir süre sonra, genelevlerin ve seks işçilerinin çalışma hayatını düzenlemek; ortaya çıkabilecek zührevi hastalıkların önlemesini sağlamak için ‘Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’ yürürlüğe konulmuştur. Seks işçilerinin anayasası olarak kabul edebileceğimiz bu tüzükle sadece biyolojik kadınların, tüzüğün ifadesi ile ‘namuslu hayatlarına dönmemeleri’ halinde, yasal ve yasadışı yollardan gerçekleştirdikleri çalışma hayatlarını düzenlemek amaçlanmaktadır. Fuhuşla mücadele tüzüğü olarak anılan tüzükte tanımlanan “genel kadınlar” haricinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği farklı bireyler de seks işçiliği yapmaktadır.”
(Ali Deniz Uslu / Cumhuriyet Pazar)